Menü

Blog Yazılarımız

Anasayfa Tarım Takvimi
imgimg

Tarım Takvimi

Kasım

Öncelikle alınan ceviz fidanlarının aşılı, ismine sadık ve kaliteli (gelişmiş kök yapısı, çapı) olmasına dikkat edilmelidir.
Fidanların dikileceği çukurlar 60×60 cm boyutunda olmalı, çukurun yarısına kadar üst toprak ve 2-3 kürek yanmış hayvan gübresi karışımı ile doldurulmalıdır. Yanmış hayvan gübresi: Toprağın fidenin kökünü sıkıştırmaması ve fideyi kışın sıcak, yazın ise nemli ve serin tutması fidan için çok önemlidir. Ancak yanmış hayvan gübresi bulunamıyorsa kimyasal kök gübreleri kullanılmalıdır. Bu gübreler 20-20 veya 18-46 (DAP) olup çukur dibine 150-200 gram atılarak kullanılmalıdır.
Ceviz fidanının kök budaması yapılır (uzun köklerin bir kısmı alınır), fidan aşı yeri topraktan 5 cm yukarıda olacak şekilde çukura yerleştirilir, kök kısmına tavlı toprak yerleştirilir ve üst kısmı başka toprakla doldurulursa 5 litreye kadar can suyu verilir.
Eğer arazi rüzgarlı ise fidanlar hereke ile bağlanır.

Aralık

Ceviz fidanı uykuda olduğundan herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Kasım ayında da anlattığımız gibi bu ayda da ekim yapılabilir.

Ocak

Ceviz fidanı uykuda olduğundan herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Kasım ayında da anlattığımız gibi bu ayda da ekim yapılabilir.

Şubat

Yeni dikilen ceviz fidanlarının üst budaması 40 cm den yapılır.
Daha önce dikilen ceviz fidanlarına %2'lik bordo bulamacı uygulanır. Bordo Bulamacının Hazırlanışı: Bordo bulamacı, göztaşı (%98 Bakır Sülfat) ve kireç kullanılarak hazırlanan bir karışımdır. %2 bordo bulamacı şu şekilde hazırlanır: 2 kg göztaşı 50 litre suda eritilir. Daha sonra göztaşı miktarının yarısı yani 1 kg sönmemiş kireç az miktarda su içerisinde eritilir. Eriyen kireç süzülerek 50 litre su ile karıştırılır. Daha sonra elde edilen iki karışım 100 litrelik bir kaba aktarılarak birleştirilir ve böylece açık mavi bir bulamaç oluşur.
Fidan dikimine devam edilebilir.

Mart

Mart ayında ceviz fidanlarının bakımına dikkat edilmelidir.
Kış aylarında yağan yağmur ve kar suları toprağı yedekliyor ve bunun sonucunda oluşan sert tabakanın mart ayı sonuna kadar el çapası yöntemiyle kırılması gerekiyor. Bu sayede fidan kökünde biriken suyun buharlaşması, fidan kökünün nefes alması ve çalışması sağlanır. Ayrıca sulama zamanına kadar düşen yağmurun toprak tarafından daha iyi emilmesi sağlanır.
Şubat ayında yapılamayan üst budama 40 cm'den yapılmaktadır.
Fidan dikimine devam edilebilir.

Nisan

Aşılama yerinin dibi sık sık kontrol edilerek yabani sürgünler kesilir.
İlk günler dışında açık köklü ceviz fidanı dikimi tavsiye edilmez ancak tüplü fidan dikimine devam edilebilir.

Mayıs

Ceviz ağaçlarının gelişimi için amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübreleri fidelerin ilk yaşından itibaren mayıs ayı başı ve mayıs ayı ortasında, ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla verilir.
Sulama 15 Mayıs'tan itibaren başlıyor. Toprak yapısına ve iklime göre su miktarı ve zaman aralığı değişir.
Ceviz fidanlarında siyah noktalar görülüyorsa %1 bordo bulamacı veya hazır bakır kullanılır.
%1'lik bordo bulamacı şu şekilde hazırlanır: 1 kg göztaşı 50 litre suda eritilir. Daha sonra göztaşı miktarının yarısı kadar yani 0,5 kg sönmemiş kireç az miktarda su içerisinde eritilir. Eriyen kireç süzülerek 50 litre su ile karıştırılır. Daha sonra elde edilen iki karışım 100 litrelik bir kaba aktarılarak birleştirilir ve böylece açık mavi bir bulamaç oluşur.
Yaprak zararlılarının görülmesi halinde böcek ilacı grubu ilaçlar uygulanır.
Fidanın çevresi otlatılıyorsa el çapası yöntemiyle çapalama yapılır. Bu sayede fidan kökünün rahat çalışması sağlanır.
Tüplü ceviz fidanı dikimine devam edilebilir.

Haziran

Ağaçların gelişimi için haziran başı ve haziran ortasında fidanların ilk yaşlarından başlayarak ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla amonyum nitrat veya amonyum sülfat gübreleri verilir.
Sulamaya devam edilir. Toprak yapısına ve iklime göre su miktarı ve zaman aralığı değişir.
Yaprak zararlılarının tekrar görülmesi durumunda böcek ilacı grubu ilaçlar uygulanır.
Fidanın çevresi otlatılıyorsa el çapası yöntemiyle çapalama yapılır. Bu sayede fidan kökünün rahat çalışması sağlanır.
Tüplü ceviz fidanı dikimine devam edilebilir.

Temmuz

Sulamaya devam edilir.
Tüplü ceviz fidanı dikimine devam edilebilir. Ancak bu ayda fidelerin çok fazla bakıma ihtiyacı olması nedeniyle çok fazla tavsiye etmiyoruz.

Ağustos

15 Ağustos'tan itibaren sulama azaltılarak ceviz fidanları kışa hazırlanır.
Borulu fidanlar dikilebilir. Ancak bu ayda fidelerin çok fazla bakıma ihtiyacı olması nedeniyle çok fazla tavsiye etmiyoruz.

Eylül

Bu ayda sulama yapılmaz ancak mevsim çok kurak geçiyorsa fidanın gövdesini korumak için az miktarda su verilmelidir.
Ceviz ağacının meyveleri hasat edilir.
Borulu fidanlar dikilebilir.

Ekim

Ceviz fidanlarından düşen yapraklar toplanıp yakılır.
Fidanın kuru dalları alınarak hafif budama yapılır.
Tüplü ceviz fidanı dikimine devam edilebilir.