Menü

Blog Yazılarımız

Anasayfa Cevizin Sulama Tekniği
imgimg

Cevizin Sulama Tekniği

Ceviz Ağacının Sulanması; Ceviz ağaçları geniş yapraklı ve geniş dallı ağaçlar olduğundan bol suya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu ağaçlar fidan olarak dikilirse, dikim çukurları derin kazılmazsa, özellikle tohumdan yetiştirilmiyorsa, iki yıl boyunca düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar. Burada ekimden önce dikim çukurunun ne kadar derin ve geniş olması gerektiği anlamı netleşir.
Ceviz için ilkbaharda meyvelerin gelişme, büyüme ve dolma dönemlerinde su ihtiyacının karşılanması oldukça önemlidir. Bu dönemdeki kuraklık koşulları büyüme ve gelişmeyi yavaşlatarak meyvelerin yeterince doyamamasına neden olabilir, bu da kalite ve verim düşüklüğüne neden olabilir.

CEVİZ AĞACI NE ZAMAN SULANMALIDIR?

a ) Ceviz ağaçlarında yaprak ve çiçekler açtığında,
b ) Gerekli gübre verildiğinde,
c ) Meyve mermer büyüklüğüne ulaştığında,
d ) Meyveler dolduğunda,
e ) Hasattan 15 gün önce .
Geç donların yaşanacağı bölgelerde ağaç uyanmadan önce verilen su geç uyandığı için faydalı sonuçlar alınmıştır. Cevizlerin doldurulması sırasında mutlaka su verilmesi gerekir, su verilmezse meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış olmazsa su verilmelidir, fazla su verilirse ağaç uykuya dalar ve don meydana gelir. Kurak geçen yaz sonunda ceviz meyvesi dalda pek kırılmayacağı için hasattan önce su verilmesi gerekir.
Özellikle sonbaharın ilk donlarının etkili olduğu bölgelerde sürgün büyümesi devam edeceğinden vejetasyon süreci (fidelerin dikilip meyve vermesine kadar geçen süre) Ağustos ayı sonuna kadar durdurulmalıdır. Öyle olacağı için hem ağacın gelişimi durur, hem de meyve oranı düşer.
Sulama için alınması gereken bazı önlemler şunlardır:
Dikimden sonraki ikinci yıldan sonra özellikle salma sulama işinden vazgeçilmelidir. Omurga sulaması topraktaki mineral ve gübrelerin ani kaybına neden olacağından toprağın fakirleşmesine neden olur. Ayrıca kök tabanında aşırı su tutacağından kök çürüklüğünün sebeplerinden biridir.
• Kurak bölgelerde toprak derinliği ve ekimi gevşetilmeli, iyi kazık kökleri yapılmalıdır.
• Uzun boylu tarım ürünleri dışında örtü bitkileri ve sürüngen türü bitkiler dikilmelidir.

CEVİZ FİDESİ DAMLA SULAMA

Damla sulama yönteminde temel prensip, az miktarda sulama suyunun, basınçlı boru ve damlatıcılar yardımıyla, sadece bitki köklerinin geliştiği bölgeye, su eksikliğinden kaynaklanan bir gerginlik yaratmadan verilmesidir. bitkideki nem.
*Sistemin en önemli özelliği alanın tamamen ıslatılmaması, sadece bitki sırası boyunca ıslak zemin elde edilmesi, bitki sıraları arasında ise kuru alan kalması ve böylece sulama suyundan en üst düzeyde faydalanılmasıdır. . Islanan alan gölgede kalacağından buharlaşma daha az olacak ve maksimum su tasarrufu sağlanacaktır.
*Kök bölgesi nem doygunluğuna ulaştığında bitki su almak için daha az enerji harcar ve bu da ürün artışını etkileyen önemli bir faktördür.
* Bitki besin maddeleri bitkinin ihtiyaç duyduğu anda sulama suyuyla bitkinin kök bölgesine verildiğinden en üst düzeyde gübre kullanılır.
* Bitki sıraları ıslanmadığından yabancı ot oluşumuna izin vermez.
* Bitkinin toprak üstü kısımları ıslanmadığından bitki hastalıklarının gelişmesi engellenir.
*Sulama suyu istenilen miktarda ve en iyi kontrol ile uygulanabildiğinden
*Yüksek verim, kullanımı kolay, sulama işçiliği sıfırdır.